Jul 14, 2016

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα βάρη σε μία συνέντευξη!

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τα βάρη, μέχρι φέτος που χρειάστηκα άμεση ενδυνάμωση. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι τα βάρη διευκόλυναν την καθημερινότητα μου: μπορώ να σηκώνω τις σακούλες του super market με χαρακτηριστική ευκολία, ανεβαίνω σκάλες πιο άνετα, ακόμα και η αντοχή μου στο τρέξιμο έχει αυξηθεί! Καθώς μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να το ψάξω λίγο βαθύτερα, απευθύνθηκα στον personal trainer Αλέξανδρο Κανσίζογλου, ο οποίος δέχτηκε με χαρά να λύσει τις απορίες μου!

Πριν θέσω το πρώτο μου ερώτημα, ο Αλέξανδρος μου δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις:

"Θα ήθελα να αποσαφηνίσω και να ξεδιαλύνω από το μυαλό του κάθε ασκούμενου, πως με τον όρο βάρη δεν εννοούμε απαραίτητα την άσκηση με υψηλές και "ασήκωτες" αντιστάσεις".

 Ωραία λοιπόν! Ο καθένας προσαρμόζει το βάρος ανάλογα με τις δυνατότητες του, σκέφτομαι κοιτώντας με την άκρη του ματιού μου τη μπάρα μου με τα 9 κιλά.

"Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι η προπόνηση με βάρη αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, την ενέργεια δηλαδή που "καίει" το σώμα για τις ζωτικές του λειτουργίες. Ο οργανισμός συνεχίζει να μεταβολίζει σε υψηλούς ρυθμούς, ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης"

Το άρθρο μου γίνεται όλο και καλύτερο! Τα οφέλη είναι πολλαπλά και δε μένει παρά να τα βάλουμε στη σειρά!

Ο καθηγητής Φ. Α. – MSc. Personal Trainer, Αλέξανδρος Κανσίζογλου


Αλέξανδρε, πες μας γιατί τα βάρη είναι σημαντικά στο πρόγραμμα ενός μέσου αθλούμενου;

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα η προπόνηση με βάρη είναι βασική προϋπόθεση στο πρόγραμμα κάθε αθλούμενου για τη διατήρηση της άλιπης μάζας (ΑΜ) παρά τους διαφορετικούς στόχους που μπορεί να έχει ο καθένας! Έτσι πχ, η άσκηση με βάρη ωφελεί έναν αθλητή να αυξήσει τις επιδόσεις του, μια μέση ασκούμενη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της καθημερινότητας ή ένα άτομο της τρίτης ηλικίας να μειώσει τον κίνδυνο της πτώσης μέσα από την ενδυνάμωση του σώματος!

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεται κανείς με βάρη;

Εξαρτάται! Για το μέσο αθλούμενο πχ. τρεις φορές είναι αρκετές (τέσσερις θα ήταν ακόμη καλύτερες!). Σε περιπτώσεις αθλητών ή ανθρώπων που θέλουν να αναπτύξουν περισσότερο τη σωματική τους διάπλαση μιλάμε για πέντε ή και παραπάνω!

Θα "φουσκώσω" αν κάνω βάρη;

Εάν το επιθυμείς!!! Ενδεικτικά να αναφέρω πως μυϊκή υπερτροφία δουλεύουμε σε ένα εύρος 8-10 επαναλήψεων. Αν πάλι όχι, και θέλεις να έχεις όλα τα οφέλη της άσκησης με βάρη, μπορείς να δουλεύεις σε εντάσεις που δεν επιφέρουν μυϊκή υπερτροφία πχ. σε ένα εύρος επαναλήψεων 12-15 μόνο που στην τελευταία να αισθάνεσαι πως μπορείς να βγάλεις άλλες 2-3 επαναλήψεις.

Τα μηχανήματα του γυμναστηρίου μπορούν να υποκαταστήσουν τα ελεύθερα βάρη;

Η απάντηση μου είναι πάλι εξαρτάται! Σίγουρα και είναι αναγκαία τα μηχανήματα του γυμναστηρίου μιας και μπορούν και απομονώνουν τους ασκούμενους μυς και δίνουν τη δυνατότητα σε αρχάριους αθλούμενους να γυμναστούν με ασφάλεια, καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για τη χρήση τους, ωστόσο τα ελεύθερα βάρη μπορούν να μας ανεβάσουν προπονητικό επίπεδο μιας και μπορούμε να εφαρμόσουμε υψηλές αντιστάσεις. Το βασικό πλεονέκτημα της άσκησης με ελεύθερα βάρη είναι πως μέσα από την έλλειψη ισορροπίας ενεργοποιούνται αντανακλαστικά διάφοροι μυς του σώματος (κυρίως ο πυρήνας, δηλαδή οι κοιλιακοί) για να διατηρήσουν την ισορροπία!

Υπάρχουν ανδρικές και γυναικείες ασκήσεις;

Όχι! Αυτά είναι στερεότυπα του παρελθόντος βασισμένα σε κακό μάρκετινγκ που ήθελαν τους άνδρες να έχουν γυμνασμένο το πάνω μέρος του σώματος (χέρια, στήθος, ώμους) και τις γυναίκες να εστιάζουν κυρίως στο κάτω μέρος (κυρίως γλουτούς). Ένα σωστά γυμνασμένο σώμα, ανδρικό ή γυναικείο, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με ασκήσεις που μοιράζουν συμμετρικά την επιβάρυνση τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο κάτω.

Are you ready to lift?
Συμπερασματικά λοιπόν... απενεχοποίησε τα βάρη και βάλε τα στο πρόγραμμα σου! Μόνο καλό μπορούν να σου κάνουν! Ο εαυτός σου θα σε ευγνωμονεί!


0 comments:

Post a Comment